Online gevonden worden is de sleutel tot succes voor elk bedrijf. Nu het landschap in een alarmerend tempo verandert, is het belangrijker dan ooit om zichtbaar te zijn voor jouw klanten. Er is veel advies te vinden over zoekmachine optimalisatie, maar niet veel dat praktische tips geeft die we op onze eigen websites kunnen toepassen. Deze post geeft 10 haalbare en uitvoerbare stappen die jij vandaag nog kunt nemen om jouw website vindbaarder te maken, en zo meer leads te genereren.

Tip 1: Denk als je bezoekers.

Als je naar je website kijkt vanuit het oogpunt van een persoon die er niets vanaf weet, wat zou je dan willen dat die persoon als eerste te zien krijgt? En wat is dan het volgende dat ze te zien krijgen? Focussen op de bezoekerservaring is een van de belangrijkste aspecten van SEO. Als je een ontwerper of ontwikkelaar bent, heb je waarschijnlijk een goed idee van wat er nodig is om een website goed te laten werken en visueel aantrekkelijk te laten zijn. Maar als je dat niet bent, is het gemakkelijk om uit het oog te verliezen dat jouw website bedoeld is voor iemand anders. Daarom is het cruciaal om te denken zoals jouw bezoekers. Hoe zouden zij jouw site willen gebruiken? Naar wat voor dingen zouden ze op zoek zijn? Hoe verwachten ze die te vinden?

Tip 2: Wees relevant.

Google wil dat mensen het beste van het beste vinden wanneer ze zoeken, dus het is belangrijk om relevant te zijn. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op “hoe snij ik een avocado”, moeten de topresultaten gaan over hoe je een avocado snijdt en niet over de geschiedenis van avocado’s of iets anders irrelevants.

Wat maakt een bericht relevant? Eerst en vooral, beantwoordt het de vraag van de zoeker. Maar meer nog dan dat, het bevat informatie die hen zou helpen hun probleem op te lossen of hun vraag te beantwoorden. Wat als ze op zoek zijn naar informatie over hoe je een avocado snijdt? Een relevante post zou stap-voor-stap instructies met foto’s bevatten over hoe je een avocado snijdt – niet alleen maar een hoop links naar andere posts over hoe je avocado’s snijdt in het algemeen!

Als je wilt dat jouw blogberichten en artikelen hoger scoren in Google en andere zoekmachines, zorg er dan voor dat ze relevant zijn voor wat mensen zoeken als ze op jouw site terechtkomen

Tip 3: Maak jouw site makkelijker te navigeren.

De zoekmachine heeft duidelijk gemaakt dat het ontwerp en de lay-out van een website een belangrijke rol spelen bij de ranking. Bij het zoeken naar een specifiek trefwoord zal Google kijken naar hoe gemakkelijk het is voor gebruikers om de informatie te vinden die ze zoeken op uw website. Als u wilt dat uw website goed scoort in Google, zorg er dan voor dat jouw site gemakkelijk te navigeren en te gebruiken is.

Navigatie is ook een van de belangrijkste redenen waarom mensen een website verlaten. Als de navigatie van jouw site niet gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren is, loop je het risico bezoekers – en omzet – te verliezen omdat ze simpelweg niet kunnen vinden wat ze zoeken.

Tip 4: Kopieer nooit, nooit, nooit inhoud.

Er is een snelle en gemakkelijke manier om het systeem te bedriegen als het gaat om hoger scoren in Google: het kopiëren en plakken van uw inhoud op dubbele pagina’s. Deze zwarte-hoed SEO-techniek wordt “duplicate content” genoemd, en als je in de verleiding bent gekomen om het te doen, denk er dan nog eens over na.

Gedupliceerde inhoud wordt beschouwd als een vorm van plagiaat, zelfs als de inhoud van jou is. Het wordt ook beschouwd als spammen van zoekmachines, omdat je probeert ze te laten denken dat je site meer pagina’s heeft dan in werkelijkheid het geval is. En dat betekent dat Google je zal straffen, wat kan resulteren in straffen of beperkingen van hoe vaak je website in de zoekresultaten verschijnt. Als je echt geluk hebt, kan Google je website helemaal de-indexeren. Met andere woorden: doe het niet!

Tip 5: Schrijf korte en beschrijvende URL’s.

Als het gaat om hoger scoren bij Google en andere zoekmachines, zijn er tal van factoren die van invloed zijn op jouw organische verkeer. Een van deze factoren is de URL die u hebt gekozen voor uw blogberichten. Een URL moet kort en beschrijvend zijn, en een hint geven over waar de inhoud over gaat. Houd in gedachten dat uw lezers deze URL zullen zien wanneer ze een post gaan delen op hun sociale media-accounts of als ze ernaar teruglinken in een van hun eigen blogberichten.

Hier is een voorbeeld van een goede URL: voorbeeld.nl/blog/hoe-schrijf-ik-een-goede-url

Hier is een voorbeeld van een slechte URL: voorbeeld.com/post?id=123443226632

De betere URL’s zijn gemakkelijker te lezen en zijn logischer dan de slechte. Je kunt ook woorden gebruiken die helpen beschrijven waar de inhoud over gaat.

Tip 6: Focus op longtail zoekwoorden.

Het idee achter long-tail keywords is dat je met minder termen kunt concurreren om de bovenste plaatsen in de zoekresultaten.

Stel dat je een gezondheidscoach bent die mensen helpt met afvallen. Een long-tail zoekwoord zou zijn “gewichtsverlies tips voor vrouwen boven de 40.”

De sleutel tot succes met long-tail zoekwoorden is het vinden van specifieke zinnen die mensen gebruiken om te zoeken naar jouw bedrijf, product of dienst.

Het is belangrijk om long-tail zoekwoorden te gebruiken omdat ze minder concurrentie hebben dan brede termen zoals “goedkope schoenen”. Met andere woorden, long-tail zoekwoorden hebben een lagere kans om ontdekt te worden door iemand anders omdat ze specifieker zijn en minder vaak voorkomen dan kortere zoekwoord zinnen.

Tip 7: Zorg ervoor dat jouw site mobielvriendelijk is en snel laadt.

Het merendeel van de bezoekers van jouw website gebruikt waarschijnlijk een mobiel apparaat, dus je moet ervoor zorgen dat ze een positieve ervaring hebben als ze daar aankomen.

Als jouw website moeilijk te navigeren is vanaf een telefoon, of als hij niet snel genoeg laadt, zul je de klant verliezen. Uit een recente studie blijkt dat 40% van de mensen een website verlaat als het meer dan drie seconden duurt om te laden. Dat zijn drie seconden om de aandacht van de bezoeker te trekken en vast te houden, anders is hij weg. Je kunt de laadsnelheid van jouw site hier testen.

De beste manier om jouw site snel te laten laden is om elke pagina te optimaliseren door afbeeldingen te comprimeren en ervoor te zorgen dat je niet te veel onnodige plug-ins gebruikt. Controleer ook of je geen grote bestanden gebruikt op pagina’s die alleen voor mobiele apparaten zijn bestemd, omdat het laden daarvan op mobiele apparaten veel langer duurt dan op desktops.

Tip 8: Link naar andere pagina’s op uw website. (Interne links)

Bij het schrijven van berichten, moet je altijd jouw publiek in gedachten houden. Wat willen ze weten? Waar zijn ze nieuwsgierig naar? Hoe kun je hen helpen de volgende stap in hun reis te nemen? Het beantwoorden van deze vragen zal u helpen verkeer naar jouw website te leiden en leads te genereren voor jouw bedrijf.

Je post moet linken naar andere relevante pagina’s op je site, zodat lezers gemakkelijk toegang hebben tot meer informatie. Interne links zijn een goede manier om mensen meer over jouw bedrijf te laten leren en ze langer bij u te houden.

Tip 9: Maak een sitemap

Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst bevat van alle pagina’s op jouw website en informatie geeft over hoe deze pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn. Dit maakt het makkelijker voor zoekmachines om jouw site te crawlen en te indexeren, wat uw kansen vergroot om gevonden te worden door potentiële klanten die zoeken op relevante trefwoorden of zinnen.

Met een plug-in, zoals Yoast SEO worden sitemaps automatisch gegenereerd. Deze is te vinden via de url: jouwdomein.nl/sitemap.xml.

Tip 10: Lokale SEO (Google Mijn Bedrijf)

Lokale SEO is het proces van het optimaliseren van je website of blog voor lokale klanten. Het gaat erom ervoor te zorgen dat uw bedrijf op de eerste pagina van Google verschijnt wanneer iemand zoekt naar een product of dienst die je lokaal aanbiedt. Met andere woorden: als iemand zoekt naar “elektricien”, “loodgieter” of “timmerman” in de buurt van jouw fysieke locatie, dan wil je ervoor zorgen dat mensen jouw website vinden in plaats van die van de concurrent wanneer ze zoeken naar deze relevante zoekwoorden op Google Maps.

Lokale SEO is een zeer belangrijk onderdeel van uw totale marketing strategie. Het helpt jou om nieuwe klanten te krijgen en de verkoop te verhogen. Wij kunnen je helpen dit doel te bereiken door jouw website te auditen en aanbevelingen te doen over hoe je de prestaties in lokale zoekopdrachten kunt verbeteren.